W Dzień Świętego Marcina je się kasztany i pije się wino!
Kasztany i wino królują dziś na stołach portugalskich. Ten przysmak portugalski cieszy się uznaniem wszystkich i dlatego stało się już tradycją "pieczenie" kasztanów na ulicach Lizbony. Nie ma jak cieplutkie kasztany w chłodny listopadowy dzień! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina w Portugalii. To właśnie dziś, WSZYSCY jedzą kasztany na festynach w całym kraju. Kasztany były kiedyś podstawą kuchni portugalskiej. Robiło się z niego puré, zupy, gotowało, piekło, smażyło. Później kasztana zastąpił ziemniak, który przybył w XVII wieku do Europy. Z pewnością tańszy i prostszy w uprawie ziemniak sprawił, że kasztan stał się rarytasem i z roku na rok bije rekordy cenowe. Mimo wszystko tradycja pozostała i każdy w Portugalii w tym dniu objada się tym przysmakiem.
Pamiętam. Robiłam z kasztanów i zapałek ludki leśne i przez głowę mi nie przyszło, że "kuzynem" tego stworka jest tak pyszny kasztan jadalny uprawiany w Europie Zachodniej. Polecam wszystkim spróbować! a przepis, prosty jak zrobienie ludka z kasztanów, znajdziecie tu.
1 komentarze:
PIEKNA FOTO!
Prześlij komentarz